Sunday, August 22, 2010

Aktiviti hari sabtu

Selain dari blog masakan nie, saya ada satu lagi blog yang berkisar berkaitan dengan catatan harian (diari). Saya tak suka simpan masalah dan lebih suka kalau dapat luahkan kepada seseorang yang rapat dengan saya. Pengalaman 8 tahun lepas telah mengajar saya supaya lebih berhati-hati terutama dengan orang yang kita percayai...kita tak tahu bila dia akan tikam belakang kita. Saya dikhianati oleh orang yang saya anggap kawan baik....saya ceritakan masalah saya dan dia gunakan perkara itu sebagai alat untuk menjatuhkan saya sehingga saya kehilangan syarikat saya dan pekerjaan saya. Selepas perkara tu saya lebih berhati-hati. Sekarang jika saya lihat dalam diri kawan saya ada tanda-tanda bhw beliau berupaya mengkhianati saya maka cepat-cepat saya jauhkan diri wp beliau kata itu hanya 'cakap kedai kopi' tapi bagi saya ia perkara sensitif. Saya juga tak suka berkawan dengan orang yang asyik nak menghakimi setiap tindakan kita. Jadi diblog inilah saya selalu mencurahkan permasalahan atau pengalaman saya sepanjang kehidupan yang saya lalui. Pada awal saya lebih banyak buat entry kat blog tu berbanding dengan blog masakan ini.


2 minggu lepas saya ada terima email dari salah seorang staff kat ofis kami. Email tersebut ditujukan kepada semua lady staff. Bila saya baca perenggan pertama...isshhh macam fimiliar je ayat nie, baris kedua...alamak nie dari entry dari blog saya....melompat bangun dari kerusi...terkejut gila...rupanya blog yg saya tak sangka akan dibaca oleh orang rupanya ada peminat.
Rupanya entry dari blog saya telah di copy dan disebarkan kepada lebih ribuan orang dalam organsasi kami. Saya buat carian google berkaitan dengan tajuk entry tersebut dan rupanya entry saya itu juga telah dijadikan tajuk forum dan orang yg menghantar masuk ke forum tu tidak letak dimana sumber ia diperolehi. Dah namanya forum maka macam2lah pandangan diberikan....ada pro ada kontra. Ia agak menyakitkan hati saya maka sayapun tutup blog saya tu dan jadikan ia sbg blog peribadi. Sekarang saya hanya aktifkan blog masakan nie sbb kat sini saya cuma ceritakan ttg makanan shj. Tidak berkisar diri saya atau kerjaya saya. Wp entry saya tu hanya berkisar kepada pengalaman saya mengunakan khidmat pakar kecantikan yang terkenal tetapi penipu tapi saya rasa tak suka bila entry tersebut tersebar terutama dikalangan rakan sekerja saya.

Bila kita terima sesuatu email...kita tak luangkan sedikit masa untuk semak kesahihan email tersebut. Rasa menarik terus forwardkan kepada orang lain. Bila kita ambil mudah perkara nie maka kita tidak tahu sama ada email tu betul atau tidak...jika email tersebut berkaitan dengan aib orang maka kita tolong sebarkan fitnah.


Wah saya melalut panjang...nie aktiviti saya semalam. Salah seorang rakan sekerja telah menjadi anak murid saya yang pertama untuk belajar buat coklat. Nie coklat yang kami hasilkan separuh hari semalam. Hanya separuh hari sbb petang saya nak masak untuk jaudah berbuka. Starwbery coklat terpaksa berwarna pink sbb hanya warna pink je yg ada...lepas nie kena cari warna merah pulak. Saya buat pakai filling strawbery. Kami buat sikit je hanya 3 jenis.....satu bekas diatas bolehlah saya bawak balik ke Terenganu minggu depan sbb cuti panjang dan saya nak berbuka dengan mak saya. Percubaan pertama kawan saya...jika lihat kat strawbery tu ada lubang udara dan mencacatkan rupa coklat tapi mujurlah hanya 20 biji saja.

No comments: